Het kruispunt voor een persoonlijk afscheid.

Definitielijst vakwoorden

Regio Arnhem

Afleggen, laatste verzorging in de regio Arnhem:
De laatste verzorging van een overledene wordt ook wel "afleggen" genoemd. De laatste verzorging / het afleggen vindt al snel na het overlijden plaats. Hierbij wordt de overledene gewassen, aangekleed en opgemaakt om vervolgens eventueel in een kist gelegd te worden. De overledene wordt dus gereed gemaakt voor de  opbaring en voor de uitvaart zelf. Voor verdere informatie over de laatste verzorging, oftewel het afleggen, gaat u via Zelf regelen naar het Stappenplan>Na het overlijden. Vaak wordt de verzorging in combinatie met het overledenenvervoer geregeld. U kunt vervoer en verzorging regelen door via Bedrijven onder regio Arnhem de juiste categorie te kiezen en vervolgens het gewenste bedrijf te benaderen.

Asbestemmingen in de regio Arnhem:
Een asbestemming houdt de plaats in waar het overgebleven as van de overledene na de crematie gelaten wordt. Dit kan bijvoorbeeld op een strooiveld bij een begraafplaats of crematorium of in een urn zijn. Echter kan dit ook op een andere manier. Denk hierbij aan uitstrooien op zee, het bewaren in ashangers en het verwerken van het overgebleven as in een kunstwerk. Voor meer informatie over asbestemmingen gaat u naar Algemene informatie Arnhem. In de regio Arnhem zijn er verschillende strooivelden bij zowel begraafplaatsen als crematoria. Ook is het in de regio Arnhem mogelijk om een urn bij te zetten bij een graf of te plaatsen in een urnenmuur bij een begraafplaats. In de gemeente Arnhem zijn er regels met betrekking tot het verstrooien van het overgebleven as van de overledene. Deze kunt u onder Algemene informatie Arnhem terugvinden onder het kopje Het uitstrooien van het overgebleven as in de regio Arnhem.

Begraven in de regio Arnhem:
Begraven is een vorm van lijkbezorging. Bij begraven wordt het lichaam van de overledene in een gat in de grond gelegd, ook wel een graf genoemd, waarna het lichaam zal vergaan in de loop der tijd. Vaak is het enige wat overblijft chirurgisch materiaal en wat broze botten. In de regio Arnhem zijn er verschillende begraafplaatsen waar de overledene begraven kan worden. U kunt deze begraafplaatsen terugvinden door via Instellingen de categorie Begraafplaatsen/crematoria aan te klikken.

Condoleren in de regio Arnhem:
Als iemand is overleden dan is er voor de nabestaanden een moment om te condoleren, maar wat is condoleren eigenlijk? Bij condoleren toont u aan de directe nabestaanden, wat meestal het gezin van de overledene is, dat u met diegene meeleeft. Condoleren kan op verschillende manieren; door een kaartje te sturen, door te bellen, door in een condoleanceregister te schrijven of door het persoonlijk te zeggen.

Cremeren in de regio Arnhem:
Cremeren is een vorm van lijkbezorging. Bij cremeren wordt het lichaam van de overledene onder hoge temperatuur verbrand waardoor er alleen nog as en chirurgisch materiaal overblijft. Deze vorm van lijkbezorging is samen met begraven de enige toegestane vorm van lijkbezorging en wordt in Nederland dus vaak toegepast. In de regio Arnhem zijn er verschillende crematoria waar de overledene gecremeerd kan worden. U kunt deze crematoria terugvinden door via Instellingen de categorie Begraafplaatsen/crematoria aan te klikken.

Duurzame uitvaart in de regio Arnhem:
Steeds meer mensen in Nederland gaan duurzaam leven. Men wil daarom ook duurzaam begraven of gecremeerd worden. Ook in Utrecht is hier sprake van. Een duurzame uitvaart houdt in dat de uitvaart zo geregeld wordt dat dit (bijna) geen effect heeft op het milieu. Hiervoor zijn er veel oplossingen bedacht, zoals een zogenaamde eco-kist / fairtrade kist. Deze is gemaakt van duurzaam materiaal. Voor meer informatie hierover gaat u naar Overige zaken rondom uitvaarten onder Zelf regelen.

Glasauto:
Soms zijn de zij-delen van het achtercompartiment van een rouwauto voorzien van glas. Hierbij wordt gesproken van een "glasauto". Wanneer er wordt gekozen voor een glasauto valt er veel licht in de auto, en is de kist tijdens het vervoer meestal zichtbaar.

Grafrechten in de regio Arnhem:
Aan een begrafenis zitten grafrechten verbonden, maar wat is dit eigenlijk? Grafrechten zijn rechten die u afkoopt bij een begraafplaats om de overledene te mogen begraven in een bepaald graf. Hierbij huurt u eigenlijk een graf af om de overledene in te mogen begraven en om de overledene hier vervolgens voor een bepaalde tijd te laten liggen. Ook in de regio Arnhem zijn er grafrechten verbonden aan een begrafenis. Deze kosten zijn per begraafplaats verschillend. U kunt het beste achter de kosten komen door contact op te nemen met de desbetreffende begraafplaats. U kunt verschillende begraafplaatsen in de regio Arnhem vinden door via Instellingen de categorie Begraafplaatsen/crematoria aan te klikken. Daar vindt u een overzicht met de begraafplaatsen en de crematoria in de regio Arnhem.

Kapitaal uitvaartverzekering:
Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt na de dood een afgesproken bedrag uitgekeerd. Dit bedrag wordt dan gebruikt om de uitvaart te kunnen betalen. Bij een kapitaalverzekering kunnen de nabestaanden in tegenstelling tot een natura verzekering zelf weten waar dit geld aan uitgegeven wordt. Dit kan dus ook geheel iets anders zijn dan de uitvaart. Verder kunnen de nabestaanden ook zelf een uitvaartverzorger kiezen.

Koelingen:
Een koeling houdt het lichaam de overledene in de tijd dat deze opgebaard ligt koel, zodat de ontbinding van het lichaam vertraagd wordt. Er zijn verschillende soorten koelingen zoals een mobiele koeling, ruimtekoeling / koelcel. Een mobiele koeling houdt in dat de koeling te verplaatsen is. Een paar voorbeelden: een koeling voor in een kist, ook wel kistkoeling of zoals in de volksmond lijkkist koeling genoemd en een koeling voor in bed; een bedkoeler/bedkoeling.  Als laatste zijn er koelcellen. Koelcellen bevinden zich veelal in uitvaartcentra. Koelcellen werken als een soort koelkast; de overledene wordt hierin gezet om koel te blijven.

Landaulette:
Een rouwauto zonder glas in de zij-delen van het achtercompartiment, wordt ook wel landaulette genoemd. Hierbij is de kist van de overledene dus niet zichtbaar.

Low-budget uitvaart binnen de regio Arnhem
Een low-budget mogelijkheden voor een uitvaart zijn ontworpen om mensen met weinig geld toch op een nette wijze te kunnen begraven of cremeren. Een low-budget uitvaart wil zeggen dat de uitvaart zo goedkoop mogelijk is geregeld. Voor meer informatie zie Low-budget oplossingen onder Overige zaken rondom de uitvaart.

Natura uitvaartverzekering:
Een natura verzekering is een verzekering die na de dood geen geldbedrag uitkeert maar alleen goederen en diensten. Dit wil dus zeggen dat de verzekeringsmaatschappij de uitvaart eigenlijk regelt. In het afgesproken verzekeringspakket zijn de producten en diensten vooraf afgesproken. Na de dood zal de verzekeringsmaatschappij deze goederen en diensten leveren ongeacht de waarde van het pakket op dat moment.

Natuurbegraven rondom Arnhem:
Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar men de natuur zijn eigen gang laat gaan. Op deze begraafplaatsen liggen de graven niet in de gebruikelijke rijen, er zijn geen afzettingen en geen aangeharkte perkjes. Dit is gewoon een open natuurgebied. De nabestaanden kunnen een plekje uitkiezen waar de overledene begraven wordt, bijvoorbeeld onder een bepaalde boom. Bij sommige natuurbegraafplaatsen worden er zelfs geen grafstenen neergelegd op de graven; hoogstens een klein houten bordje of een zwerfkei. In de regio Arnhem zelf vindt u bijvoorbeeld natuurbegraafplaats Heidepol.
 U kunt natuurbegraafplaatsen vinden door via Instellingen de categorie Natuurbegraafplaatsen te selecteren. Ook zijn er in de regio Arnhem algemene begraafplaatsen die ook gericht zijn op natuurbegraafplaatsen. Deze begraafplaatsen zijn ook te vinden onder Instellingen.

Opbaren in de regio Arnhem:
Het opbaren van iemand wil zeggen dat de overledene in een kist, opbaarplank, in bed of elders wordt gelegd, waarna de overledene gezien mag worden. Zodat nabestaanden hem of haar kunnen bezoeken. Het opbaren vindt plaats na de laatste verzorging. De overledene ligt dan vanaf de dag van het overlijden tot de dag van de uitvaart opgebaard. Voor meer informatie over opbaren gaat u via het menu zelf regelen naar Opbaring. In de regio Arnhem zijn er verschillende plaatsen waar u de overledene op kunt baren. U kunt deze vinden bij Instellingen.

Resomeren:
Resomeren (ook wel Hydrolyse genoemd) is een moderne manier waarbij een lichaam in drie uur wordt ontbonden. Hierbij worden de stoffelijke resten van de overledene met behulp van kaliumhydroxide opgelost in heet water. Volgens de uitvinder, Sandy Sullivan (Schotland) is resomeren milieuvriendelijker dan cremeren. Na resomatie blijft van het lichaam alleen een klein beetje poeder over. Voor meer informatie over resomeren gaat u naar duurzame oplossingen onder het menu Zelf regelen>Overige zaken rondom uitvaarten.

Rouwauto:
Een rouwauto, in de volksmond ook wel lijkauto of lijkwagen genoemd, is een verlengde auto ingericht om de overledene te vervoeren. Dit kan het tussentijds vervoer zijn vóór de uitvaart maar ook het vervoer op dag van de uitvaart zelf. Deze auto's zijn er in verschillende kleuren zoals een zwarte rouwauto, een grijze rouwauto en een witte rouwauto. Ook zijn er verschillende merken rouwauto's beschikbaar, bijvoorbeeld een Mercedes rouwauto of een Cadillac rouwauto. Voor meer informatie over rouwvervoer gaat u naar Zelf regelen>Vervoer. U kunt rouwvervoerbedrijven terugvinden op Afscheidspunt door via regio Arnhem naar Bedrijven te gaan en daar voor de categorie Rouwvervoer/opbaring te kiezen.

Thanatopraxie:
Thanatopraxie is een vakwoord voor lichte balseming. Bij thanatopraxie wordt er een conserverende vloeistof in de bloedvaten van het lichaam van de overledene gespoten via een opening in de hals of lies. Het bloed en overige lichaamssappen van de overledene worden vooraf afgevoerd. Het ontbinden van het lichaam van de overledene wordt hiermee tijdelijk stilgezet, waardoor het lichaam van de overledene voor een aantal dagen weer een natuurlijke uitstraling krijgt.

Staatsierijden in de regio Arnhem:
Staatsierijden is een vakwoord voor het verplaatsen van de overledene op dag van de uitvaart met in de meeste gevallen een rouwauto, in volksmond ook wel lijkauto of lijkwagen genoemd. In deze rouwauto wordt de overledene naar de laatste rustplaats begeleid op de dag van de uitvaart. Op Afscheidspunt kunt u bedrijven vinden die gespecialiseerd zijn in rouwvervoer. Deze bedrijven kunt u terugvinden bij Bedrijven onder regio Arnhem.

Uitvaart zelf regelen binnen de regio Arnhem:
Het is mogelijk om een uitvaart (gedeeltelijk) zelf te regelen binnen de regio Arnhem. Dit houdt in dat eventuele benodigdheden zelf aangeschaft worden en men zelf contact opneemt met bijvoorbeeld het crematorium. U kunt natuurlijk zelf bepalen in hoeverre u de uitvaart zelf regelt. U kunt bijvoorbeeld het rouwvervoer, de uitvaartkist etc. zelf bestellen en de dag van de uitvaart uit laten voeren door een uitvaartondernemer. U kunt bedrijven met betrekking tot de uitvaart binnen de regio Arnhem terugvinden door via regio Arnhem naar Bedrijven te gaan. Voor meer informatie kunt u naar Algemene informatie Arnhem gaan.

 

Staat uw vraag er niet bij? Mail ons gerust, wij beantwoorden uw vraag zo spoedig mogelijk.
Ons mailadres: info@afscheidspunt.nl