Het kruispunt voor een persoonlijk afscheid.

Gangbare artikelen

Vaak gebruikte artikelen rondom de uitvaart.

Een kist/grafkist of opbaarplank

Een grafkist of lijkkist, netter gezegd een rouwkist/uitvaartkist kunt u gemakkelijk bestellen. U kunt kiezen uit een ruim assortiment kisten; verschillende materialen, vormen, kleuren, maten, ecokisten, en diverse draagbaren. Zo bestaan er ook gevlochten kisten, kisten die gemaakt zijn van biologisch materiaal, kisten die gemaakt zijn voor kinderen en kisten die beplakt zijn met folies. Zo zijn er nog vele soorten en maten kisten die ook beschikbaar zijn in de regio Nijmegen.

De kist wordt meestal direct besteld na het overlijden. In deze kist kan de overledene worden opgebaard en in deze kist wordt de overledene begraven of gecremeerd.

Bij een uitvaart zonder kist zal de overledene op een opbaarplank/opbaarplateau worden gelegd. Ook deze zijn gemakkelijk te bestellen via de vermeldde bedrijven op Afscheidspunt.

1-90 R Tin.jpg
koelingen.PNG

Een koeling

Om het lichaam van de overledene in de periode tussen het overlijden en de uitvaart in een goede staat te houden, wordt het lichaam gekoeld. Door middel van een koeling wordt het ontbindingsproces vertraagd.

Hiervoor worden uitvaartkoelingen gebruikt, in de volksmond ook wel lijkkoeling genoemd. De koelingen zijn onder te verdelen in drie categorieën: bedkoelingen, kistkoelingen en multikoelingen.

Bedkoelingen worden gebruikt bij bedopbaringen. Hierbij wordt de koeling onder het hoeslaken/matraslaken van het bed gelegd, waardoor de romp van de overledene gekoeld wordt.

Kistkoelingen, ook wel lijkkistkoeling of grafkistkoeling genoemd, worden gebruikt bij kistopbaringen. Vaak wordt dan de kist op een koeltafel gezet waardoor de gehele kist gekoeld wordt. 

Multikoelingen kunnen ingezet worden bij zowel bedopbaringen als kistopbaringen. Een multikoeling bestaat uit een plaat die onder de overledene wordt gelegd. Een multikoeling is daarom goed inzetbaar als ervoor gekozen wordt om de overledene een paar dagen op bed op te baren en daarna de rest van de tijd in een kist op te baren.

Koelingen zijn intussen al ver ontwikkeld. Zo zijn er nu koelingen met een temperatuur bewaking, de bewaking geeft u status meldingen op uw telefoon.

Soms wordt naast de uitvaartkoeling ook een airco ingezet. Hierdoor wordt de omgevingslucht geconditioneerd waardoor de koeling voor het lichaam effectiever kan werken.

Verzorgingsartikelen

De verzorgingsartikelen worden meestal meegenomen door de verzorger, maar als u de verzorging van de overledene zelf doet, zonder de hulp van een professional, dan heeft u ook verzorgingsartikelen nodig.

Onder verzorgingsproducten worden alle benodigdheden verstaan die nodig zijn om de laatste verzorging mogelijk te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: handschoenen, ontsmettingsdoekjes en opvul- en opstopmateriaal. Deze kunt u gemakkelijk bestellen via de vermeldde bedrijven op Afscheidspunt.

verzorgingsartikelen.jpg
bloemen.PNG

Bloemen

Bloemen zijn er in allerlei soorten en maten. U kunt uit verschillende boeketten kiezen, of er zelf een samenstellen.

Op het gebied van bloemen zijn er ook opties mogelijk zoals linten met tekst. U kunt dan bijvoorbeeld de naam de afzenders erop laten zetten. Deze bloemen worden meestal op de kist gelegd, maar worden ook als decoratie bij de uitvaart en/of de opbaring gebruikt.

Kaarsen en kaarsenhouders

Kaarsen en kaarsenhouders worden ook vaak gebruikt bij een uitvaart. Meestal worden deze bij de opbaring en plechtigheid gebrand.

Ook kaarsen en kandelaars zijn te verkrijgen in verschillende uitvoeringen, zodoende dat de kaarsen en kaarsenhouders passen bij de stijl waarin de uitvaart gehouden wordt.

Deze artikelen kunt u bestellen op deze site via Regio's, bij een bedrijf die uitvaartbenodigdheden levert.

kaarsenhouder.PNG

Rouw- en bedankkaarten

Rouwkaarten worden meestal voor de uitvaart verstuurd naar de nabestaanden. In deze kaarten staat dan onder andere de aankondiging van het overlijden, de dag van condoleance en de dag van de uitvaart.

Na de uitvaart krijgen de nabestaanden meestal een bedankkaartje mee als herinnering aan de overledene.

Rouw- en bedankkaarten zijn er in allerlei soorten en maten. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf de rouw- bedankkaarten online te ontwerpen. (zie: daglief.nl) Ook kunt u een bestaand ontwerp zo aanpassen dat deze bij de overledene past.

In een rouwkaart komt vaak een stukje tekst te staan met daarbij onder andere de gegevens van de overledene zelf en de uitvaart.

In een bedankkaart worden meestal de gasten die bij de uitvaart waren bedankt voor hun steun en medeleven en voor de belangstelling tijdens de uitvaart.

Naast rouwkaarten en bedankkaarten zijn er ook nog condoleancemappen, anders genoemd condoleanceregisters. Hierin krijgen de belangstellenden de mogelijkheid om de naaste familie van de overledene schriftelijk te condoleren en steun te betuigen. Condoleancemappen zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren. Hieronder staat een voorbeeld van een condoleancemap.

geluidsinstallatie-uitvaart.PNG

Een geluidsinstallatie

Tijdens de plechtigheid wordt meestal gebruikgemaakt van een geluidssysteem. Deze kunnen onder andere gebruikt worden om muziek af te spelen. Verder zal deze gedurende de plechtigheid in combinatie met een microfoon gebruikt kunnen worden.

Bij een plechtigheid in bijvoorbeeld de aula van een crematorium of uitvaartcentrum wordt vaak een geluidsinstallatie ter beschikking gesteld. Zodoende hoeft u deze niet altijd in te huren of aan te schaffen.

Eventueel een grafsteen of urn

Een grafsteen
U kunt zelf beslissen hoe het graf van de overledene eruit komt te zien, echter wel binnen bepaalde richtlijnen. Zo kunt u ervoor kiezen om een grafsteen te plaatsen, waar onder andere de naam, de geboorte- en overlijdensdatum op gezet wordt. Persoonlijke teksten zijn natuurlijk ook mogelijk Er kan ook gekozen worden voor een eenvoudig bordje met deze gegevens of een tijdelijk grafmonument.

Sommige voorwerpen mogen niet geplaatst worden op een graf; denk hierbij aan gevaarlijke artikelen en voorwerpen die de natuur verontreinigen zoals asbest. Houdt dus wel rekening met gemeentelijke grafregels die verbonden zijn aan begraafplaatsen. 

Grafstenen zijn er in allerlei soorten en maten. Binnen de grafstenen kunt u kiezen van wat voor materiaal de grafsteen is gemaakt, wat voor soort grafsteen u wilt hebben, welke kleur de grafsteen moet zijn, welke vorm de grafsteen zal hebben en eventuele opdruk. 

Een urn
Zodra het overgebleven as na een crematie vrijgegeven wordt, kunt u de asresten in een urn bewaren. Urnen zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kunt een passende urn vinden die past bij de overledene. Ook deze kunt u bestellen via de vermeldde Bedrijven bij Afscheidspunt. 

grafsteen.JPG

Op Afscheidspunt kunt u al deze producten vinden binnen uw eigen regio. U kunt via Regio's bedrijven vinden die gespecialiseerd zijn in het leveren van uitvaartproducten. Dit doet u door via Regio's uw eigen regio te kiezen, en vervolgens bedrijven aan te klikken.

Heeft u vragen? Mail ons gerust, wij beantwoorden uw vraag zo spoedig mogelijk.
Ons mailadres: info@afscheidspunt.nl